Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub
Information om avl

Information om avl

Information om avl

Går du og drømmer om at avle på din toller? Så kan du finde mere information her omkring hvilke test der er et krav og hvilke der er anbefaling.

Her finder du informationer om sundhedsundersøgelser, der skal/kan udføres på racen, kendte sygdomme, og hvordan du får din hund testet, og hvilke overvejelser der skal tages i betragtning, når racen opdrættes. I henhold til både DKK's etiske grundlæggende regler for avl og avl og DKK's avlskrav, bør det kun opdrættes på klinisk sunde hunde.

IMG_9539

Avlsrestriktioner er de minimumskrav som avlshunde SKAL opfylde for at hvalpene kan få DKK-stambog. Når avlsrestriktionerne er opfyldt får hvalpene en såkaldt basis stambog.

Avlsanbefalingerne er yderligere anbefalinger, som ikke behøver at være opfyldt for at hvalpene kan få en stambog, men som man anbefaler er i orden før parring. Når både avlsrestriktioner og avlsanbefalinger er opfyldt får hvalpene en såkaldt Basis plus stambog.

HUSK at alle undersøgelser skal være foretaget og registreret INDEN parring. 

Avlsrestriktioner

En avlsrestiktion betyder, at hunde af visse racer skal opfylde bestemte betingelser for at kunne anvendes i avl. Hvis ikke disse betingelser er opfyldt – både for hanhundens og for tævehundens vedkommende, kan hvalpene ikke få stambøger.

Nogle af restriktionerne drejer sig om, at hundene skal være undersøgt for arvelige lidelser. En anden restriktion består i, at hundene i en del racer skal opfylde et såkaldt præmieringskrav (for at sikre, at hunden m.h.t. udseende er en god repræsentant for sin race).

En evt. avlsrestriktion skal være opfyldt inden parring af hundene. Avlsrestriktionerne kan ses her.

Hvalpe kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel HD-status registreret i DKK.

En hund med HD grad D eller E kan undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så tilfælde altid være HD fri (grad A eller B)

Kan røntgenfotograferes fra hunden er 12 måneder.

Husk der skal købes rekvisition hos DKK inden undersøgelse hos dyrlæge - Kan findes her.

Hvalpe kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel AD-status registreret i DKK.

En hund med AD grad 3 kan undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så tilfælde altid være AD fri (grad 0)

Kan røntgenfotograferes fra hunden er 12 måneder.

Husk der skal købes rekvisition hos DKK inden undersøgelse hos dyrlæge - Kan findes her.

Begge forældre skal før parring være øjenundersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge. Undersøgelsen kan tidligst foretages når hunden er 12 måneder gammel. Forældredyr, der anvendes i avl efter de er fyldt 5 år, skal være øjenundersøgt igen inden parring. Er hunden øjenundersøgt indenfor de sidste 12 måneder før 5 års dagen, er dette dog tilstrækkeligt.

Læs mere om dette her.

Husk der skal købes rekvisition hos DKK inden undersøgelse hos dyrlæge - Kan findes her.

PRA henviser til en gruppe sygdomme, der får øjenhinden til at degenerere langsomt over tid. Resultatet er faldende syn og eventuel blindhed. "prcd" står for "progressive rod-cone degeneration", som i øjeblikket er den eneste type PRA, der er kendt i tollere.

Mindst et af forældredyrene skal være registreret genetisk fri for prcd/PRA i DKK.

Læs mere om dette her.

Husk der skal købes rekvisition hos DKK inden undersøgelse hos dyrlæge - Kan findes her.

Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.

Der henvises herudover til DKK’s stambogsføringsregler kan ses her

Etiske retningslinjer

Etiske retningslinjer for Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub gældende fra 06.07.2013.

Ud over de til enhver tid gældende avlsrestriktioner og avlsanbefalinger, har klubben følgende etiske anbefalinger:

 • Hanhunden kan bruges i avl fra han er 18 måneder mens en tæve bør være mindst 24 måneder.
 • Efter to kuld hvalpe bør der både for han og tæves vedkommende være en pause på mindst 1 år, før de atter anvendes i avl, således at der er mulighed for at vurdere afkommet.
 • En tæve bør senest parres første gang i dens 4. leveår.
 • Tæver bør ikke anvendes i avl, når de er fyldt 8 år.
 • En avlshund bør ikke være far/mor til mere end det antal hvalpe i sin levetid, der svarer til enhver tid gældende matadoravlsgrænse.
 • Det bør undgås at bruge samme kombination af han og tæve mere end én gang, medmindre den første parring giver 3 hunde eller mindre.
 • Hunde, der er diagnosticeret med en autoimmun sygdom, som f.eks. Immun Medieret Reumatoid Sygdom (IMRD), Steroid Responsiv Meningitis Artritis (SRMA) (tidligere kaldet “tollersyge”), Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), Addison, samt for lavt stofskifte (hypothyroidisme) bør ikke anvendes i avlen. Ved brug af udenlandsk hanhund kan tilsvarende sundhedsoplysninger være anderledes, så derfor kan der forekomme afvigelser der vil blive forsøgt kontrolleret.
 • Hvis der i et kuld er hvalpe der er diagnosticeret med en autoimmun sygdom, som f.eks. Immun Medieret Reumatoid Sygdom (IMRD), Steroid Responsiv Meningitis Artritis (SRMA) (tidligere kaldet “tollersyge”), Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), Addison samt for lavt stofskifte (hypothyroidisme) bør en kombination af samme tæve og han ikke finde sted.

Der henvises desuden til DKKs etiske anbefalinger kan ses her

 

Avlsanbefalinger

For at få påtegningen ”Denne hund er avlet efter Dansk Nova Scotia Duck Tolling Klub’s og DKK’s avlsanbefalinger” på stambogen skal følgende være opfyldt:

 • Begge forældredyr skal før parring have HD status A eller B registreret i DKK.
 • Begge forældredyr skal før parring have AD status 0 eller 1 registreret i DKK
 • Forældredyrene må ikke være registreret med samme øjensygdom i DKK.
 • Mindst et af forældredyrene skal være registreret genetisk fri for prcd/PRA i DKK.
 • Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good eller være eksteriørgodkendt på et eksteriørarrangement.
IMG_0515

Herunder kan du se 7 test, som man kan få taget inden man bruger sin hund i avl.

DE er en neurodegenerativ sygdom hos Tolleren. Sygdommen kaldes degenerativ encefalopati med søvnforstyrrelser og kaudatnekrose eller simpelthen kort sagt degenerativ encefalopati (DE).

Udtrykket encefalopati kommer fra de græske ord encephalo- (hjernen) og pathy (sygdom) og henviser til en lidelse i hjernen. I denne encefalopati er der degeneration af en region i hjernen kaldet kaudatkernen. Kaudatkernen er en del af hjernen, der er vigtig for at kontrollere bevægelse og nogle aspekter af adfærd. I DE gennemgår denne del af hjernen nekrose eller fuldstændig ødelæggelse. En af manifestationerne af kaudatnekrose er en meget usædvanlig ændring, hvor hundene kraftigt udfører deres drømme og er svære at vække. Deraf navnet degenerativ encefalopati med søvnforstyrrelser og kaudatnekrose. Selvom dette er en ødelæggende sygdom, ser det ikke ud til at være almindelig i racen.

Hunde med DE viser neurologiske tegn, der begynder i en ung alder. Disse tegn bliver gradvist forværret med alderen, og de fleste berørte hunde bliver aflivet på grund af dårlig livskvalitet ved 3-5 års alderen.

En degenerativ sygdom er en sygdom, hvor funktionen eller strukturen af det berørte væv eller organer i stigende grad vil blive forværret over tid.

Mere information om DE findes her.

En ganespalte er en fødselsdefekt, hvorved et hul (kløft) i munden (ganen) udvikler sig hos en hvalp under drægtigheden. Hvalpe født med kløft i ganen kan opleve sundhedsproblemer, hvilket i høj grad vil øge deres risiko for at udvikle aspirations lungebetændelse - en alvorlig livstruende tilstand.

Cleft Tip er en splittelse i læben og kan forekomme på den ene eller begge sider af munden. Der er flere genetiske årsager til ganespalte i racen; den mest almindelige form er dog identificeret som CP1.

BUFF er en recessivt nedarvet pelsfarvevariant, der forekommer i racen. BUFF er en uønsket farve i udstillingsringen, men synes ellers ikke at medføre nogen sundhedsmæssige problemer i racen. Hvalpe med BUFF er født i en lysere rød nuancere, der kan se sølvfarvet ud. Når de bliver ældre, kan de undertiden få en mørkere rød farve, men de vil dog altid være lysere end andre toldere, der ikke er påvirket af buffmutationen.

Mere info

Degenerativ myelopati (også kendt som kronisk degenerativ radikulomyelopati) er en progressiv sygdom i rygmarven hos ældre hunde. Sygdommen kommer snigende, typisk mellem 7 og 14 år. Det begynder med et tab af koordination (taksi) i bagbenene.

DM er et autosomalt recessivt træk med samme arvemåde som prcd-PRA, CEA/CH og DE.

Mere infomation

Addisons sygdom opstår, når binyrerne holder op med at udskille nødvendige naturlige steroidhormoner. I Nova Scotia Duck Tolling Retriever kan en genetisk form for Addisons sygdom forekomme hos hvalpe.

De kliniske tegn på Addisons sygdom kan omfatte sløvhed, manglende appetit, opkastning og diarré. Den gennemsnitlige alder for hvalpe, der er ramt af Juvenile Addisons sygdom er 5 måneder. Hvalpe kan have andre samtidige sygdomme, herunder øjenproblemer (hornhindeødem, konjunktivitis eller uveitis), der muligvis kræver specialbehandling.

Mere information under Autoimmune sygdomme

Mere information

Chondrodystrofi (CDDY) er hunde, som er bærer af en mutation for kortere ben. Hunde med denne mutation har også øget risiko for at udvikle intervertebral disc disease (IVDD), pga. en for tidlig degeneration (nedbrydning) af de mellemlæggende båndskiver i ryggen.

CDDY arves som et semi-dominerende gen for højde, hvilket betyder at hunde med 2 kopier af mutationen er mindre end hunde med kun 1 kopi. Med hensyn til IVDD følger arvegangen et dominerende gen, hvilket betyder at 1 kopi af mutationen er tilstrækkelig til at en hund er disponeret for IVDD.

Dette er en forholdsvis ny test, der blev stillet til rådighed i oktober 2017.

Det oprindelig skøn er, at 70% af den verdensomspændende Toller-population har mindst en kopi af CDDY-mutationen.

Mere information

UC-Davis tilbyder et test panel, hvor 6 DNA-test bliver udført med rabat - Find det her

OFA laver test for DE - Find den her

Ved fortsat brug af denne side acceptere du brug af cookies samt sidens Privatlivspolitik. Læs mere

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close